06/12/2022
2498
02.12.2022 TARİHİNDE T.C.TİCARET BAKANI SAYIN MEHMET MUŞ'UN ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ ZİYARETİNDE KUYUM SEKTÖRÜ HAKKINDA SORUNLARI ODA BAŞKANIMIZ OĞUZ BAŞMAN DİLE GETİRDİ
02.12.2022 Cuma günü T.C. Ticaret Bakanı Sayın Mehmet MUŞ'un Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine gerçekleştirdiği ziyarette, Esnaf ve Sanatkarların sorunlarını hakkında istişarede bulunuldu. Adana Kuyumcular Esnaf ve Sanatakarlar Odası Başkanı Oğuz BAŞMAN kuyum sektörümüzün sorunlarını dile getirdi;
Adana Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Oğuz Başman'ın Kuyum sektör konuları sunumu ise ;
- 1-Mesleki yetki belgesinin denetimlerinin sıklaştırılması ve Kuyum Yönetmeliğinde yer alan şartların denetiminin Ticaret İl Müdürlükleri ile beraber oda ve derneklerin refakatinde yapılması
- 2- Odalarımızın yeter sayı taşımadığı gerçeğinden hareketle Kuyumculuk Federasyonunu oluşturamamaktayız. (Oda sayımız / 29) Bir defaya mahsus sayı konusunda sarfınazar edilmesi ve mevcut sayı üzerinden geçerliliğin kabul edilmesi (veya yönetmelik değişikliği ile derneklerinde oda statüsüne kavuşturulması)
- 3- 5549 sayılı suç gelirinin önlenmesi hakkında kanunun ilgili maddelerine göre; 75.000,00-TL ve üzeri alışverişlerde faturaya ek olarak müşterinin adı, soyadı, T.C. No. Baba adı, işyeri adresi, e-posta adresi ve ıslak imzasını taşıyan bir belgeyi doldurması istenmektedir. Takdir buyurursunuz ki bu bilgiler şahsa özel bilgilerdir, kurumlar dışında bir esnafa veya şahsa vermekten imtina etmekte ve alışverişten vazgeçmektedirler. Zaten havale yapacağı bankadaki mevcut bilgileri bir başka yerde paylaşmasına gerek yoktur. Zira bankada bu bilgiler olmadan müşteri hesap açamaz havale yapamaz
- 4- Televizyon, internet haberciliği gibi görsel ve sosyal medyada ifade edilmekte olan altın Gr. fiyatları bazen kuyumcudaki gerçek fiyatlarla örtüşmemektedir. Daima kuyumculardaki gerçek fiyatlardan 10-15 TL daha aşağıda yayınlanmaktadır. Bizler tavsiye edilen vitrin fiyatlarımızı İstanbul’da gerçekleştirilen anlık borsa altın fiyatlarını baz alarak üyelerimize bu fiyatlar üzerinden ücretlendirmeyi tavsiye etmekteyiz. Bu gibi çifte fiyatlandırma tüketiciyi yanıltmakta kuyumcu esnafının da güven kaybetmesine yol açmaktadır. TV ve İnternet sitelerinde yayınlanan fiyatlarla ticaret olmamakta çünkü bu fiyatlarla işlem yapılmamaktadır.
- Yıllardır süregelen mali uygulamada ortalama fiyat değer alınmakta buna göre vergilendirme yapılmaktadır. Altının fiyat artışları Fiktif kârlar yaratmakta bu da haksız vergilendirmeyi doğurmaktadır.2002 yılında merhum Kemal Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı döneminde uygulanan ve sonradan kaldırılan işletme hesabına göre altına dayalı muhasebe sistemi hem mağduriyeti önlemekte hem de ticarette fatura alışverişi hızlandırmaktadır.
- Bu uygulamaya (altın muhasebesi) dönülmesi Esnafımız ve Devletimizin menfaatlerine olacaktır.
- Darphane Genel Müdürlüğünce basımı yapılmakta olan Cumhuriyet ve Ziynet altınlarının fire paylarının çok yüksek olması (17.17 Gr. 24 ayar altın) ayrıca edinimdeki zorluk (sadece İstanbul da dağıtım yapılmakta) esnafımızın teminin de yüksek maliyet oluşturmaktadır. Bu da kötü niyetli insanlara imkân tanımaktadır.
- Darphanede basılan bahse konu Cumhuriyet ve Ziynet altınlarının fire paylarının 3 ila 5 Gr’a düşürülmesi ve dağıtımının Merkez Bankalarınca olmayan İl ve İlçelerde Ziraat bankaları aracılığı ile yapılması maliyeti düşürecek ve kötü niyetli kişilerin çıkar elde etmelerine mani olacaktır.
- Sorunlarımızın bir kısmını yukarıda Makamınıza arz etmeye çalıştık. Çözümü konusunda yardım ve desteklerinize ihtiyacımız vardır.